Hoarding in Nederland
Onzichtbaar, maar aanwezig.
Problematische verzamelaars worden mensen genoemd die meer dan gemiddeld (in gradaties zelfs naar excessief) spullen bewaren.
Maar problematisch voor wie precies?
Een stampvol huis is niet per definitie een probleem.
In ieder geval niet voor de bewoner(s) zelf.
Een probleem ontstaat pas wanneer ongedierte vrij spel krijgt, wanneer de gezondheid van de bewoner te wensen overlaat, of wanneer werkzaamheden aan de woning gepland staan.
Vaak komt op dit moment hoarding pas aan het licht, gesignaleerd door familie, buren of woningbouwvereniging.
In beginsel is de hoarder een zorgmijder; er is immers geen probleem?
Aangeboden hulp wordt steevast geweigerd.
In elk van bovengenoemde gevallen speelt ineens tijdsdruk een grote rol, waarbij gedwongen ontruimen (en soms herhuisvesten) de enige oplossing lijkt.
Buiten de extreem hoge kosten die hiermee gepaard gaan, wordt volledig voorbijgegaan aan de traumatische ervaring die dit oplevert.
(Iedereen kent inmiddels wel de schrikbarende televisie programma's waarbij in een weekje een woning wordt leeg getrokken, brrrrrrr!!)
Bovendien is het een korte termijn oplossing waarbij de verzamelaar zelf zijn of haar gedrag niet zal aanpassen.
Het team van 'HELP, ik wil mijn huis terug!' zoekt samen met de betrokkene naar een werkbare oplossing, om ontruiming vóór te zijn.
Met respect en geduld, maar wel in een hoog tempo reorganiseren we de woning tot een weer acceptabele leefruimte. Het beoogde doel, namelijk een niet gefrustreerde cliënt, dient altijd prioriteit te blijven.
Bent u een bezorgd familielid, een betrokken hulpverlener of medewerker van een woningbouwvereniging? Wilt u sparren over een casus met iemand van ons team?
Bent u een bezorgde buur? Weet u niet wat te doen?
Neem gerust contact op via de WhatsApp dienst.